torstai 30. lokakuuta 2014

Viides luento; Innovaatioiden ja muutoksen johtaminen; Yrityksen yhteiskuntavastuu

Innovaatioiden ja muutoksen johtaminen


Innovaatioiden ja muutoksen johtaminen on tarkeä johtamisen osa-alue. Luennon tavoitteena oli oppia mm. muutoksen roolista organisaatiossa ja saada käsitys sekä muutos- että innovaatioprosesseista. "Innovaatio on uuden prosessin tai tuotteen/palvelun luominen, jolla on vaikutusta tapaan jolla yritys toimii." (Mirjami Ikonen, luentodiat: Innovaatioiden ja muutoksen johtaminen, s.3, 2014).

Luennolla puhuimme siitä, mitä innovaatioiden johtaminen sisältää. Se sisältää paljon enemmän elementtejä, kuin termistä ensimmäisenä tulee mieleen. Kyse on niin ihmisten kuin rahoituksen ja resurssien johtamisesta ja erityisesti oppimisesta organisaationa ja sitä kautta organisaation sisäisestä ja ulkoisesta kehittymisestä. Ulkoista osa-aluetta kuvastaa esimerkiksi verkoston johtaminen. 

Innovaation voi tuhota monilla tavoilla, hyvän johtajan ominaisuuksiin kuuluu tietää miten ehkäistä sitä. Jokainen idea kannattaa kuunnella, eikä johtajana pidä ajatella itseään niin paljon parempana, ettei muiden ajatuksen voisi olla yhtä hyviä. Usein parhaat ideat tulevat alemmalta portaalta. Johtajan on juteltava ihmisille ja pitää ilmapiiri avoimena. Kun yleinen ilmapiiri on hyvä ja avoin, uskaltaa kaikki tuoda mielipiteitään esille ja organisaatio voi kehittyä. Tärkeää on myös tehdä uusille ehdotuksille jotain, teot ratkaisevat.


Yrityksen yhteiskuntavastuu (csr)


Yrityksen toimintaan sisällytetään usein muitakin kuin taloudellisia tavoitteita. Esimerkiksi ympäristöön tai joihinkin yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttavia tekijöitä sisällytetään vapaaehtoisesti yrityksen toimintaan. Näitä Kutsutaan yrityksen yhteiskunta vastuuksi. Etiikka pohtii oikeaa ja väärää, business ja etiikka ovat joskus hieman ristiriitaisia. Etiikka on hyvin kulttuurisidonnaista ja ihmisen persoonallisuuskin vaikuttaa siihe. Toisen arvostavat erilaisia asioita kuin toiset, mutta business-etiikassa otetaan tottakai huomioon esimerkiksi ihmisoikeudet. Eettisyys on myös hyvä keino rakentaa brandia, nykyihmiset arvostavat luonnonmukaisuutta ja kasvava trendi on olla ympäristöystävällinen. Se on hyvä ja oikea suunta organisaatioiden kehityksen kannalta, sillä ekologisuuden tärkeys tulee korostumaan tulevaisuudessa. Eettisissä kysymyksissä pitäisi mielestäni tutkia koko verkostoa. Ei riitä, että tehdään auto joka ei kuluta fossiilisia polttoaineita, mutta sen valmistuksessa, kuljetuksessa tai muussa organisaatiosta riippumattossa vaiheessa on käytetty turhaa energiaa. Koko prosessin tulisi olla vihreä ja ekologinen.


Lari

Lähteet:

Mirjami Ikosen luentodiat,

Akatemiasta markkinapaikalle: Puusa, Reijonen, Juuti, Laukkanen, 2012



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti