maanantai 24. marraskuuta 2014

Ensimmäinen luento; esittely

Johtamisen perusteiden oppimispäiväkirjaryhmämme koostuu neljästä kauppatieteiden ensimmäisen vuoden opiskelijasta; Henristä, Jani-Matista, Juhasta ja Larista. Aloitamme bloggariuramme esittelemällä lyhyesti itsemme, kertomalla hieman omista johtamiskokemuksistamme ja samalla vastaamalla kysymykseen, joka varmasti pyörähtää jokaisen ihmisen mielessä jossain vaiheessa heidän elämäänsä; millainen on hyvä johtaja?

Henri: 24-vuotias mies Espoosta. Johtamiskokemusta löytyy puolen vuoden ajalta Suomen Puolustusvoimista. Varusmiesjohtajana olin erittäin pidetty omien vertaisteni ja alaisteni keskuudessa. Puolustusvoimista käteeni jäi kokemuksen lisäksi reservinupseerin arvo. Työelämässä toimin myös osittain johtotehtävissä kouluttaessani uusia myyjiä myyntitiimiin.

Hyvä johtaja keskittyy olennaiseen ja puuttuu vain epäkohtiin. Hyvän johtajan piirteitä työelämässä on ohjeistava johtamistyyli, jollä vältetään turhaa käskyttämistä. Hyvä johtaja oppii tekemistään virheistä ja kriittisestä palautteesta. Johtajan pitää pystyä kuuntelemaan alaisiaan ja kehittämään omaa ammattitaitoaan koko työuran ajan. Hyvän johtajan piirteitä on myös motivointitaito, kannustavuus ja rehellisyys. Hyvä johtaja myös kantaa oman vastuunsa.




Jani-Matti: 20-vuotias Kajaanista. Johtamiskokemukset ovat jääneet vielä melko vähäisiksi elämäni aikana. Jos kuitenkin ajattelen käsitettä hieman laajemmin, niin tilanteita löytyy useita. Jotain mainitakseni esimerkiksi toiminta jalkapallojoukkueen kapteenina ja rippikoululeirin isosena. 

Kun mietin hyvän johtajan mielikuvaa, ensimmäisenä mieleeni tulee määrätietoinen. Mielestäni on erityisen tärkeää, että johtaja tietää tavoitellun suunnan. Sen jälkeen tulee johtamistaidot: kuinka tähän tavoiteltuun suuntaan päästäisiin ja saataisiin kaikki toimimaan sen eteen parhaalla mahdollisella tavalla? Hyvä johtaja myös tuntee alaisensa, on avoin ja rehellinen. Hyvällä johtajalla on syytä olla tilanteissa ajan hermolla, osata ja uskaltaa reagoida muutoksiin ajoissa.




Juha: 21-vuotias ex-mikkeliläinen. Työelämän johtajakokemusta minulla ei ole lainkaan, niin kuin ei varmasti kovin monella muullakaan parikymppisellä nuorella. Varusmiespalveluksen aikana suoritin aliupseeri- ja reserviupseerikoulun ja tätä kautta olen toiminut johtajana armeijassa yli puolen vuoden ajan, aluksi satunnaisesti harjoituksissa ja viimeiset puoli vuotta joka päivä. Ilmeisesti suoriuduin hommistani hyvin, sillä RUK-todistuksessani sekä sotilaspassissani on molemmissa johtamistaitojen kohdalla maininta "kiitettävä".

Mielestäni hyvä johtaja on luotettava alaisiaan kohtaan, osaa kannustaa ja motivoida heitä toimimaan entistä tehokkaammin, on itsevarma ja hyvä esiintyjä sekä oppii omista virheistään, joita jokainen yksilö tässä maailmassa varmasti tekee.




Lari: 20 -vuotias mies Hyvinkäältä. Johtaja kokemusta olen saanu puolen vuoden ajalta varusmiespalveluksessa, alaisia omassa joukkueessa oli noin 40. Johtajakoulutuksesta sain varusmiespalveluksesta kiitettävän, mutta todellinen kehittyminen johtamisessa tapahtui vasta, kun pääsi oikeasti johtamaan. Työelämässä johtamiskokemusta ei ole vielä tullut. 

Hyvä johtaja on luotettava, vastuuntuntoinen, esimerkillinen ja ammattitaitoinen. Hyväksi johtajaksi voi kehittyä kokemuksen avulla, enkä usko että kukaan on hyvä johtaja kaikilta osa-aluiltaan ennen varsinaista johtamiskokemusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti