Organisaatiot ovat täynnä viestintää. Viestintä on mielipiteiden, tunteiden, ajatusten, ideoiden ja muiden vastaavien vaihtamista erilaisten keinojen avulla. Ilman viestintää, maailmassa ei toimisi mikään.
Viestinnällä on eri tasoja. Kahdenvälinen viestintä on ehkäpä yleisin. Sitä on kun esimerkiksi minä pyydän ystävääni tekemään puolestani jonkin asian. Pienryhmäviestinnällä tarkoitetaan sitä, että muutamat ihmiset keskustelevat keskenään, esimerkiksi palavereissa. Yhteisöviestintä on sitä kun yhteisö viestii ulkopuolisille toimijoilleen. Joukkoviestinnällä tarkoitetaan median viestintää, jossa esimerkiksi uutislähetyksessä kerrotaan maan asukkaille mitä päivän aikana on valtiossa tapahtunut.
Viestintää opetetaan nykyään lähes joka paikassa. Yliopistoon tultuani ajattelin ettei minun tarvitse enää koskaan kirjoittaa esseetä tai pitää puhetta ryhmälle aiheesta joka ei kiinnosta minua, mutta olin väärässä. Ensimmäisenä löysin itseni kirjoitusviestinnän pakolliselta kurssilta kirjoittamassa esseetä aiheesta "minä kirjoittajana".
Yrityksissä on viestintää joka suuntaan. Tärkein viestintä kuitenkin tulee mielestäni ylhäältä alaspäin, sillä jos johto ei osaa sanoa mitä tehdään, luultavasti työntekijätkään eivät tällöin osaa toimia oikein. Yrityksissä voidaan havaita kahta erilaista viestinnän tyyppiä; sisäistä ja ulkoista. Sisäinen viestintä tapahtuu esimerkiksi avokonttoreissa ja yrityslounailla. Ulkoinen viestintä tapahtuu yleensä viestinnästä vastaavan henkilön kautta julkisuuteen tai esimerkiksi lehdessä näkyvän logon kautta. Ulkoista viestintää ihmiset vastaanottavat myös yrityksen työntekijöiltä, esimerkiksi harrastusten kautta. Mitä suuremmaksi yritys kasvaa sitä enemmän yrityksen viestintää pitää kyetä johtamaan. Lausuntojen tulee olla yhdenmukaisia ja yhdessä mietittyjä, jottei julkisuuteen päästetä vääriä tietoja esimerkiksi yrityksen tilanteesta.
Myös brändi on yrityksen osalta viestintää. Brändillä tarkoitetaan jotain asiaa, esimerkiksi kuvaa tai ääntä josta ihmiset tunnistavat yrityksen. Maailman tunnetuin brändi oli pitkään ennen Applen logoa Coca-Colan fontti, jolla teksti on kirjoitettu pullojen kylkeen. Hyvin onnistuneen brändäyksen ansioista ihmiset tunnistavat jo kaukaa esimerkiksi ruokakaupassa missä on Coca-Cola-pulloja myynnissä.
Viestintä on mielestäni yksi organisaation tärkeimpiä osia, koska sekä kaikki organisaation sisäiset rakenteet ja tavoitteet, että organisaation ulkopuoliset toimet tuodaan esille viestinnän keinoin. Ilman toimivaa viestintää voi muuten toimiva organisaatio olla suurissakin vaikeuksissa; jos ylin johto ei osaa viestiä omistajille yrityksen todellisesta tilanteesta, voi se johtaa joko tarpeettomiin muutoksiin omistuksessa tai muutosten puuttumisiin. Mikäli johto ei osaa viestiä tavoitteitaan alemmalla johdolle, ei voida olettaa, että tavoitteisiin päästään kovin tarkasti. Mikäli viestin alemman johdon ja alaisten välillä ei ole tehokasta ja kannustavaa, voi se johtaa työn laadun heikkenemiseen, työilmapiirin huononemiseen ja työmotivaation laskuun, joka olennaisesti näkyy taas laadun heikkemisenä. Luottamusta rakennetaan viestinnällä. Toimivan viestinnän avulla kaikki tietävät saavansa tarvitsemansa informaation ja voivat luottaa siihen.
Juha
Lähteenä Mirjami Ikosen luentodiat kurssilta Johtamisen perusteet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti