Tässä blogi kirjoituksessa otamme kantaa Antti Variksen pitämään luentoon osuustoiminnasta ja sen johtamisesta. Antti Varis oli vieraileva luennoitsija, joka toimii Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa talousjohtajana.
Luento alkoi osuuskunta yritysmuodon esittelyllä, joka oli meille kaikille pääpiirteissään tuttu asia. Mielestämme Varis esitti asian erinomaisesti dioissaan kirjoittamalla: ”osuuskunta on itsenäinen henkilöyhteisö, johon jäsenet liittyvät vapaaehtoisesti toteuttaakseen yhteisesti omistamansa ja demokraattisesti hallitsemansa yrityksen avulla taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tarpeitaan ja tavoitteitaan”. Osuuskunnan erityispiirre on se, että sen omistavat siihen liittyneet jäsenet. Pienessä mittakaavassa tämä on järkeen käypää, mutta s-ryhmän kaltaisessa valtavassa organisaatiossa tämä kuulostaa erikoiselta. S-ryhmässä omistajien tehtävänä on vain ”nauttia hyvistä palveluista ja eduista”. Luennon aikana ymmärsimme myös, että osuuskunnat eivät tavoittele maksimaalista voittoa (NOT-FOR-PROFIT), vaan pyrkivät tavoitella mahdollisimmat korkeaa jäsenhyötyä. Luennoilla muistelimme, että s-ryhmä on antanut positiivisia tulosvarotuksia, parantanut liiketoimintaansa sekä nostanut palveluiden ja tuotteiden hintaa, mutta kuitenkaan emme ole nähneet jäsenetujen parantumista. Mieleemme heräsi kysymys, että onko jäsenille annettu jäsenkortti tarkoitettu halvaksi tavaksi kerätä dataa ostokäyttäytymisestä?
Tämän jälkeen siirryimme tarkastelemaan osuuskunnan ja muiden yritysmuotojen rakenteellisia eroavaisuuksia. Osuuskunta koostuu jäsenyhteisöstä, jäsenhallinosta ja liikeyrityksestä, jonka takia osuuskunnan tavoitteet eroavat for-profit yrityksen tavoitteista. Dioissa myös syvennyttiin selittämään miten jäsenten päätösvalta toimii ja miten yrityksen tulee pyrkiä tyydyttämään jäsenten tarpeet. Tässä vaiheessa aloimme ymmärtämään miksi esimerkiksi s-ryhmän tulee tehdä ylijäämää.
Osuuskunnan johtamisessa otetaan huomioon liikeyhteisörooli ja jäsenyhteisörooli. Tärkeimpänä asiana voidaan pitää resurssien kohdistamista palvelemaan jäseniä. Osuuskunnan johdossa demokratia näyttelee myös suurta roolia, koska demokraattinen jäsenhallinto toimii aidosti. Osuuskunnat ovat myös hyvin usein henkilöstöomisteisia yrityksiä ja toimintaan liittyy vahvasti toiminnan rahoittaminen jäsenrahoituksella. Tämän jälkeen meille näytettiin PKO:n hallintomalli, joka antoi selkeyttä aikaisemmin heränneisiin kysymyksiin isojen osuuskuntien ja asiakkaiden omistajuussuhteista. Meille jaettiin myös tietoa vaalien äänestysmääristä, henkilöstöstä, palveluportfoliosta ja toimialueista. Lopulta meille avattiin S-ryhmän ketjutoiminnan pääperiaatteet ja mitä hyötyjä sillä pystytään tarjoamaan.
Lopulta aiemmin kritisoimamme S-Ryhmä alkoikin vaikuttamaan ihan hyvältä toimijalta suomessa. S-Ryhmä työllistää tuhansia suomalaisia ja tarjoaa hyvän mahdollisuuden taistella globaaleja yrityksiä vastaan. Kuitenkin olemme huolestuneita pienien kotimaisten toimijoiden kyvystä taistella isoa organisaatiota vastaan suomen markkinoilla. S-Ryhmän ja osuuskuntien kyky levitä useille toimialoille nopeasti isojen investointien turvin, saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi paikallisille kyläkaupoille tai muille toimijoille.
Henri, Jani-Matti, Lari ja Juha
Lähteet:
Antti Variksen luentodiat
www.s-kanava.fi
Henri, Jani-Matti, Lari ja Juha
Lähteet:
Antti Variksen luentodiat
www.s-kanava.fi